Először is leszögezném: nem vágyom gasztrobloggeri babérokra. Csak páran kérték tőlem a kakaós csiga receptjét már korábban is, és volt, aki megkért, hogy mindent írjak le részletesen, hogy én hogyan csinálom. Legközelebb már csak küldöm az ide mutató linket.
Elnézést kérek azoktól, akiknek csak a hozzávalókra lenne szüksége. Úgy írok le mindent, ahogy a lányaimnak fogom elmondani, amikor először akarnak kelt tésztát sütni (és ahogy nekem is el szokta mondani anyukám). A varrós "tutorial"-ok (magyarul hogy van ez?) szolgáltak mintául itt a neten.
Hozzávalók (csak hogy ezek nélkül ne állj neki - egyébként közben is írom):
- fél élesztő (42 g-nak a fele)
- egy bögre tej (2,5 dl)
- össz. 11 evőkanál cukor (kb. 15-20 dkg)
- 10 dkg margarin
- 1 tojás
- 50 dkg liszt
- két púpos evőkanál kakaópor
- olaj kenni - ezt még sosem mértem, mennyi
- egy dagasztani képes robotgép vagy a kezed (én a Boscht választottam és imádom)
Időigény (hogy lásd, este 8-kor nem érdemes elkezdeni): az elkészítés 3 részből és köztük 2 hosszú várakozásból áll, nevezetesen 10 perc előkészítés és dagasztás után egy-másfél óra kelesztés, majd 10-15 perc csigakészítés után megint egy-másfél óra kelesztés, hogy végül 25-30 perc alatt megsüljön.
1. szakasz: A dagasztásra használt edénybe teszem a késsel összekaszabolt fél élesztőt, teszek hozzá 3 evőkanál cukrot és ráöntöm a mikróban meglangyosított bögre tejet (2,5 dl).
Amíg az élesztő felfut (GYK: olyan lesz, mint a képen látható), a bögrében beteszem a 10 dkg margarint a mikróba, hogy kicsit megpuhítsam (persze aki olyan előrelátó, hogy órákkal korábban elővette a hűtőből a margarint, annak erre nincs szüksége). Ha az élesztő jó, mehet bele a margarin, a tojás (ezt is a bögrébe töröm fel, a bögre utána aztán már elmosható) és a fél kg liszt.
Kezdődhet a dagasztás. Na most ha így néz ki a massza, mint nekem a képen, akkor vagy kicsit túl sok volt a tej a liszthez képest, vagy kicsit túlpuhítottad a margarint, vagy a légköri viszonyok nem voltak megfelelőek... Mindenesetre ilyenkor bele kell még löttyinteni némi lisztet, hogy összeálljon a tészta. Csak óvatosan, kevés liszt is csodákra képes.
Így kell kinéznie dagasztás közben, ha minden rendben van. Ilyenkor lehet kicsit lazítani: elindítok egy mosást, tisztába teszem Vandát, majd egy idő után (ha nem felejtem el) kikapcsolom a gépet. Amúgy 4-5 perc elég.
Lefedem a tálat és ezzel az első, 10 perces része a dolognak véget ért. El lehet menni főzni, teregetni, duplózni - ízlés szerint. Egy-másfél óránál előbb nem érdemes a konyharuha alá nézegetni.
2. szakasz: Ha aztán ilyen szépen megkelt és úgy néz ki, hogy van újabb 10-15 háborítatlan szabad percem (nem olyan jó, ha kinyújtva ott marad és tovább kel), jöhet a csigásítás.
Elfelezem a tésztát (igazság szerint 7:8 arányban kellene ketté osztani - khm, egyszer megcsináltam mérleggel, de anyukámnak el ne mondjátok :-) ). A nyújtásnál-sodrásnál többször is lisztezem alul-fölül, az elején pedig, amíg még nem túl nagy, meghúzkodom a sarkait, hogy szögletes legyen (GYK: felemelem két szomszédos sarkánál fogva és kicsit meglóbálom, majd ezt ismétlem a másik két sarokra is). Hogy mekkorára sodrom? Mondjuk ez a pultrész, amit majdnem beterít, 60 cm széles.
Beolajozom és megszórom kakaós cukorral (a tészta feléhez én 4 evőkanál cukrot egy nagyon púpos evőkanál kakaóporral keverek össze - de ez tényleg az "ízlés szerint"-kategória). Mindkét képen látszik, hogy a szélén egy 6-8 cm-es sávra nem kerül semmi. Ez azért fontos, hogy sületlenül ne tekeredjen le túl könnyen a csiga.
Feltekerem, majd elvágom egy jó éles késsel. Namost az én tepsim olyan alakú, hogy 3*5=15 csiga fér el benne kényelmesen, ezért én az egyik rudat 8, a másikat 7 felé vágom. Megismétlem az imént leírtakat a másik adag tésztára is.
A tepsit jó alaposan beolajozom, és miközben pakolom be a csigákat, meg is hengergetem őket az olajban, hogy szét lehessen majd őket megsült állapotukban választani (hengergetés helyett lehet ecsettel is kenegetni az oldalukat - de előbbi egyszerűbb). Nem baj, ha jó tocsogós az alja a tepsinek, annál finomabb, minél több az olaj - persze azért bizonyos határig.
Újabb szabadfoglalkozás, míg a másodszori kelesztés eredményeképpen a csigák ki nem töltik a tepsit. Ez sem percekben, inkább órákban mérendő. Azt hiszem, ennél az adagnál kb. másfél óra volt - de szerintem ez is függ az időjárástól...
3. szakasz: Közepes lángon (ez nehéz kérdés, mert valami nem stimmel a sütőm hőfokszabályozójával, de ha minden igaz, 175 fok körül kell sütni) úgy 25-30 perc alatt megsütöm.
Utolsó kommentek